Śniadanie/ Vegetarian

Bananowe pancakes z ciecierzycy

Dziś propozycja na zdrowe i odżywcze śniadanie. Bardzo proste w wykonaniu. Bez dodatku cukru – słodzone bananem. Z mąką z ciecierzycy, która sprawdza się tu idealnie. Pyszne, po prostu 🙂

Bananowe pancakes z ciecierzycy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • mąka z ciecierzycy - 1 szklanka (ok. 130 g)
  • proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • banan - 1 szt. dojrzały
  • mleko sojowe - pół szklanki, tj. ok. 130 ml (możesz zamienić na krowie/dowolne roślinne)
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • owoce jeżynowe (z mrożonych) - 200 g
  • erytrol - 2 łyżki
  • olej - 1 łyżka tj. ok. 10 g

Sposób przygotowania

1

Banana zmiksuj przy użyciu blendera ręcznego z mlekiem, dodaj mąkę, proszek, sól, aromat, olej i rozetrzyj ponownie na gładką masę.

2

Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj po jednej łyżce ciasta na jednego placka. Smaż chwilę i przewróć na drugą stronę, smaż ok. 2-3 minuty.

3

Owoce przełóż do małego garnka i zagotuj. Dodaj erytrol i wymieszaj.

4

Placki wyłóż na talerz i udekoruj owocami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 408 kcal
Białko: 18,4 g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 58 g

Pewnie zainteresują Cię również