2gie śniadanie/ Deser

Bananowy budyń jaglany

Zdrowy i pożywny deser…czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

Bananowy budyń jaglany

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 100 g
  • banan - 2 szt. dojrzały
  • mleko roślinne (u mnie migdałowe) - ok. 100-150 ml
  • sól - szczypta
  • kardamon - szczypta
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • wiśnie, jeżyny (mrożone) - 1500 g

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

2

Kaszę zalej wodą - na 1 porcję kaszy 2 porcje wody. Gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem szczypty soli.

3

Po ok. 10 minutach przemieszaj kaszę i dodaj mleko - kasza powinna już wchłonąć wodę, więc należy uzupełnić płyn, aby się nie przypaliła. Dodawaj mleko stopniowo kontrolując gęstość kaszy, ma być dość gęsta.

4

Gdy kasza będzie miękka zestaw ją z palnika, wkrój banany i zblenduj dokładnie. Dodaj kardamon i aromat, wymieszaj.

5

Przełóż do szklanek/pucharków i udekoruj owocami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 335 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 68 g

Pewnie zainteresują Cię również