Deser

Bezglutenowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Wycieczka rowerowa będzie o niebo lepsza z takim ciastem w plecaku 🙂
Wskakuj do kuchni i ukręć coś słodkiego na popołudnie.
Ciasto przygotowuje się tylko chwilę, a później pozostaje już tylko cieszyć się tym smakiem!

Kawałek ciasta jogurtowego ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 8 Czas Przygotowania: 40 min

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • mąka jaglana - 100g
  • mąka ryżowa - 100g
  • erytrol - 60g
  • jogurt grecki - 180g
  • olej kokosowy - 25g
  • wiórki kokosowe - 60g
  • proszek do pieczenia bezglutenowy - 5g
  • skórka z cytryny - łyżka
  • śliwki - 200g

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.

2

Do miski przełóż: jajka, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt grecki, erytrol, olej kokosowy (roztopiony), wiórki kokosowe. Zblenduj. Na końcu dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

3

Formę (u mnie okrągła, ale może być dowolna, jednak nie za duża) spryskaj olejem w aerozolu/możesz ewentualnie wysmarować ją np. olejem koksowym i obsyp delikatnie niewielką ilością mąki ryżowej. Przełóż przygotowane ciasto.

4

Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.

5

Piecz ok. 40 minut w temp. 170 stopni C.

Składniki odżywcze dla 100g (porcja jak na zdjęciu):
Kcal: 210
Białko: 5 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 22 g

Pewnie zainteresują Cię również