2gie śniadanie/ Deser

Brownie FIT

Brownie… ciasto z FASOLI sprawdziło się już nie raz, w różnych wariacjach składnikowych, przy użyciu przeróżnych dodatków. Okazuje się, że te składniki tworzą najlepszą jego wersję! 🙂
Oczywiście fasola w smaku jest niewyczuwalna, a ciasto delikatne i rozpływające się w ustach. No, ale nie będę już zachwalać – spróbuj i przekonaj się sam 🙂 Smacznego

Brownie FIT

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 20+ Czas Przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • fasola - 500 g (z puszki, po odlaniu zalewy)
  • banan- 2 szt. dojrzały
  • jajka - 4 szt.
  • kakao gorzkie - 3 duże łyżki
  • olej kokosowy - 3 łyżki (możesz zastąpić olejem rzepakowym, ale kokosowy daje fajny posmak)
  • daktyle suszone - 10 szt.
  • miód - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 duża łyżeczka
  • orzechy laskowe - 70 g (możesz użyć też innych)

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C.

2

Fasolę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, pozostaw na chwilę, aby pozbyć się jej nadmiaru.

3

Wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów! wrzuć do miski i zblenduj na gładkie ciasto.

4

Do masy dodaj pokrojone orzechy (pozostaw garść, aby posypać ciasto z wierzchu), wymieszaj.

5

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp resztą orzechów.

6

Piecz ok. 40 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe, najlepsze jest lekko wilgotne, więc pilnuj, aby nie siedziało w piecu zbyt długo.

Składniki odżywcze na 100 g:
Energia: 188 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 14 g

 

Pewnie zainteresują Cię również