2gie śniadanie/ Deser

Brownie z batata

To moje pierwsze podejście do wykorzystania batatów w wypiekach… bardzoooo udane!
Brownie ma idealną konsystencję i smak, pomijając już całkiem, że i makro się zgadza! :-p Dla fit czekoladoholików absolutne must have! Ten przepis na pewno zagości u mnie na stałe.
Inspiracja z bloga fitpatka.pl z moimi modyfikacjami 🙂

Brownie z batatów

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 9 Czas Przygotowania: 30 minut +40 minut pieczenia

Składniki

  • bataty - ok. 500 g
  • jajka - 2 szt.
  • olej rzepakowy - 30 g
  • kakao gorzkie - 40 g
  • mąka kokosowa - 30 g
  • *odżywka białkowa (u mnie tiramisu) - 20 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • daktyle - 40 g
  • ksylitol - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Bataty obierz, pokrój w kostkę i gotuj ok. 15 minut, aż będą miękkie, odcedź i ostudź.

2

Daktyle pokrój na plasterki, zalej wrzątkiem na min. 15 minut.

3

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

4

Bataty z odcedzonymi daktylami zblenduj dokładnie przy użyciu blendera ręcznego, dodaj jajka, kakao, cynamon, ksylitol, olej i wymieszaj dokładnie.

5

Następnie dodaj mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

6

Przełóż do formy (na papier do pieczenia) i pozostaw w piekarniku na ok. 40 min.

7

Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch możesz posypać np. kakao używając małego sitka lub przygotować ew. polewę.

Uwagi

* jeśli nie używasz odżywki białkowej dodaj 10 g więcej mąki i więcej słodzidła (czyli daktyli/ksylitolu/miodu/cukru trzcinowego), spróbuj masy żeby dostosować słodkość wg uznania


Składniki odżywcze na 1 porcję (1/9 całości):
Energia: 143 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 17,5 g

Pewnie zainteresują Cię również