Deser/ Śniadanie

Budyń jaglany marchewkowy

Rozgrzewający, aromatyczny i kremowy… 🙂 Po prostu wprawiający w dobry humor!

Budyń jaglany marchewkowy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 80 g
  • marchewki - 3 średnie
  • imbir - ok. 1 cm
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • kardamon - 1/4 łyżeczki
  • kurkuma - 1/4 łyżeczki
  • mleko ryżowe - ok. 150 ml
  • owoce jeżynowe/maliny - 100 g
  • cukier kokosowy - 15 g
  • olej kokosowy - 5 g
  • masło orzechowe - 30 g
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania

1

W małym garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj pokrojoną drobno marchew, cukier kokosowy i wymieszaj.

2

Gotuj kilka minut. Dodaj opłukaną na sicie, pod bieżącą wodą kaszę jaglaną i wodę (wody 2,5 x razy więcej niż kaszy). Dodaj również pokrojony w kostkę imbir i przyprawy - cynamon, kardamon, kurkumę, szczyptę soli.

3

Gotuj, aż kasza będzie miękka - ok. 15 min., w razie potrzeby podlej odrobiną wody. Kasza ma być dość gęsta i musi wchłonąć cały płyn.

4

Rozdrobnij całość przy użyciu blendera ręcznego - dolewając stopniowo mleka ryżowego, do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Aby uzyskać kremową, gładką konsystencję miksuj ok. 2 min. Na końcu dodaj masło orzechowe i dobrze wymieszaj.

5

Przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż owoce.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 360 kcal
Białko: 10,5 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 13 g

Pewnie zainteresują Cię również