2gie śniadanie/ Deser

Budyń jaglany z jagodami

Budyń jaglany z jagodami

Jeśli tak jak ja uwielbiasz kaszę jaglaną ten przepis na pewno skradnie Twoje serce! Jeśli jednak jeszcze nie przekonałeś się do jej smaku, ten przepis ma mocne argumenty, żeby to zmienić 🙂
Zapraszam!

Budyń jaglany z jagodami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 30 min

Składniki

  • kasza jaglana - 50g
  • mleko ryżowe/sojowe waniliowe - 60ml
  • cynamon - szczypta
  • miód płynny/syrop daktylowy - łyżka (lub więcej jeśli potrzebujesz)
  • jagody - 150g
  • odrobina soli do ugotowania kaszy

Sposób przygotowania

1

Ugotuj kaszę jaglaną, w tym celu przepłucz na sitku suche ziarno kaszy wodą, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczy.

2

Kaszę włóż do garnka i zalej wrzątkiem w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dodaj odrobinę soli i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodę, w czasie gotowania przemieszaj kaszę 2 razy.

3

Ugotowaną kaszę przełóż do naczynia, dodaj mleko, miód, cynamon i zblenduj na gładko.

4

Do szklanki przełóż połowę budyniu, posyp jagodami, uzupełnij szklankę pozostałą częścią budyniu i na wierzchu ułóż jagody.

Składniki odżywcze dla 1 porcji:
Kcal: 320
Białko: 7,9 g
Tłuszcze: 2,1 g
Węglowodany: 67 g

Mój bohater: kasza jaglana!

Pewnie zainteresują Cię również