2gie śniadanie/ Deser

Budyń jaglany z kremem czekoladowym z awokado

Zdrowe desery – czy może być coś lepszego?! Kasza jaglana, moja ulubiona zresztą idealnie sprawdza się w postaci budyniu, a krem czekoladowy z awokado to już klasyka!
Spróbuj, nie pożałujesz 🙂

Budyń jaglany z kremem czekoladowym z awokado

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 40 g
  • awokado dojrzałe! - 50 g
  • kakao gorzkie - 10 g
  • stewia - łyżeczka (ew.więcej jeśli lubisz mocno słodkie)
  • aromat migdałowy - kilka kropli
  • cynamon - szczypta
  • sól - szczypta
  • banan dojrzały - 1 mniejszy
  • woda mineralna
  • mleko roślinne - kilka łyżek
  • orzechy laskowe - 10 g

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, zalej wodą (1 porcja kaszy: 2,5 porcji wody), dodaj szczyptę soli i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn tj. ok. 15 minut. Dodaj do kaszy cynamon, mleko roślinne (dodawaj stopniowo łyżką, aby nie przesadzić) i pół banana, zmiksuj razem na gładki krem.

2

Awokado przełóż do miski, dodaj pokrojonego banana, wodę mineralną - ok. 30 ml, kakao, aromat i stewię. Zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dodaj wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

3

Przekładaj do szklanki warstwami, wierzch posyp pokrojonymi orzechami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 434 kcal
Białko: 11,2 g
Tłuszcze: 16,6 g
Węglowodany: 60 g

Pewnie zainteresują Cię również