Deser/ Kolacja

Budyń jaglany z mleczkiem kokosowym i owocami

Budyń jaglany z mleczkiem kokosowym, kakao, kaki i gruszką

Kasza jaglana daje nieograniczone możliwości! Wśród kasz to moja faworytka – nie tylko dlatego, że jest super zdrowa!, ale też bardzo uniwersalna, a przy tym zawsze pyszna 🙂

2

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 100 g
  • mleczko kokosowe z puszki - 150 g
  • kakao gorzkie - 20 g
  • cynamon - łyżeczka
  • aromat marcepanowy - 3 krople (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • erytrol - 1 łyżka (dodaj więcej jeśli lubisz mocno słodkie)
  • kaki - 200 g
  • gruszka - 100 g

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wodą (1 porcja kaszy: 2,5 porcje wody). Dodaj sól i gotuj do wchłonięcia wody. Pod koniec gotowania dodaj kakao, cynamon i erytrol. Gdy kasza będzie gotowa dodaj do niej mleczko kokosowe (część stałą i płynną - po wymieszaniu) i zmiksuj na gładką masę.

2

Kaki obierz i pokrój na kawałki, pokrój również gruszkę.

3

Przełóż budyń do szklanek - warstwami czyli budyń, owoce, budyń owoce itd.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 465 kcal
Białko: 10,1 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 63 g

Pewnie zainteresują Cię również