Kolacja/ Lunch

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 75 min. (w tym 60 min. pieczenie)

Składniki

  • buraki - 2 szt.
  • rukola - 3 garście
  • sok z połowy cytryny
  • orzechy włoskie - 40g
  • feta - 40g
  • miód - łyżka
  • oliwa z oliwek - łyżka
  • cynamon - szczypta
  • chili - szczypta

Sposób przygotowania

1

Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w temperaturze 180 stopni C przez 60 min.

2

Gdy przestygną, obierz je ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki.

3

Rukolę wyłóż na talerz, następnie ułóż plasterki buraka.

4

Orzechy podpraż na suchej patelni przez chwilę, aż się delikatnie zrumienią. Posyp orzechy na wierzchu.

5

Pokrój fetę i posyp nią buraki.

6

Przygotuj sos, wymieszaj: sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, cynamon, chili.

7

Skrop całość przygotowanym sosem.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Kalorie: 321 kcal
Białko: 9 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 24 g

Mój bohater: burak

Pewnie zainteresują Cię również