2gie śniadanie/ Deser

Ciastka ryżowe z czekoladą

Ciastka ryżowe z czekoladą

Fit pieguski z czekoladą inaczej. Bezglutenowo i bezmlecznie.
Mówiąc prościej… pysznie!

Ciastka ryżowe z czekoladą

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 8 Czas Przygotowania: 35 min

Składniki

  • mąka ryżowa - 300g
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • sól - pół łyżeczki
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • mleko sojowe - 6 łyżek
  • siemie lniane zmielone - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżeczki
  • aromat marcepanowy - kilka kropel
  • miód - 4-5 łyżek
  • czekolada gorzka - 50g

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni C.

2

W misce wymieszaj suche składniki tj. mąkę, sól i proszek do pieczenia.

3

Do podgrzanego mleka dodaj siemie lniane i wymieszaj, następnie dodaj to do suchych składników.

4

Dodaj również olej, ocet, aromat i miód. Zmiksuj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły.

5

Czekoladę pokrój na małe kawałki.

6

Formuj ciasteczka wilgotnymi dłońmi do okrągłego kształtu i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz. Do każdego ciastka włóż kilka małych kawałków czekolady.

7

Piecz ok. 20 minut.

Składniki odżywcze na 100 g:
Kcal: 374
Białko: 5,7 g
Tłuszcze: 15,9 g
Węglowodany: 51 g

 

Pewnie zainteresują Cię również