2gie śniadanie/ Deser

Ciasto dyniowe

To ciacho jest zaskakująco łatwe i pyszne! Miękkie, wilgotne i puszyste 🙂 No i idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Korzenne smaki dobrze rekompensują brak słońca w chłodne jesienne dni…
Polecam!

Ciasto dyniowe

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 7 Czas Przygotowania: 40 minut

Składniki

  • puree z dyni - 300 g
  • erytrol - 50 g
  • cukier kokosowy - 30 g (możesz zastąpić miodem/ksylitolem)
  • jajka - 2 szt.
  • mąka owsiana - 100 g
  • mąka kukurydziana - 40 g
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • cynamon- płaska łyżeczka
  • kardamon - 1/3 łyżeczki
  • imbir - 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • olej kokosowy - 30 g (rozpuszczony)
  • żurawina suszona - 30 g
  • orzechy nerkowca - 30 g

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Białka jajek oddziel od żółtek, białka ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

3

W drugim naczyniu zmiksuj żółtka z erytrolem i cukrem kokosowym, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie chwilę.

4

Połącz białka z masą. Wmieszaj żurawinę.

5

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Wierzch posyp orzechami.

6

Piecz ok. 30 minut.

Uwagi

Puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: 1. kawałki dyni zalej niewielką ilością wody i gotuj ok. 20 minut, następnie zblenduj 2. kawałki dyni wyłóż na blaszce i piecz ok. 20 minut w piekarniku, po czym zblenduj

Składniki odżywcze dla kawałka ciasta 100 g (na zdjęciu 70 g):
Energia: 202 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 25,1 g

Pewnie zainteresują Cię również