2gie śniadanie/ Deser

Ciasto kokosowe z truskawkami

Proste, szybkie i pyszne! Idealny dodatek do popołudniowej kawy 🙂

Ciasto kokosowe z truskawkami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia

Składniki

  • jajka - 6 szt. średnie
  • mąka kokosowa - 80 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • erytrol - 2-3 łyżki
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • olej rzepakowy - 30 g
  • truskawki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

2

Jajka wybij do naczynia, ubijaj mikserem z dodatkiem szczypty soli przez ok. 3 minuty.

3

Podczas ubijania dodaj erytrol, ubijaj masę ponownie przez ok. 5 minut.

4

Mąkę kokosową połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i dodaj do masy.

5

Dodaj również aromat i olej.

6

Masę dokładnie wymieszaj, do połączenia składników.

7

Przełóż do naczynia (ja swój natłuściłam olejem w sprayu), a na wierzchu ułóż truskawki.

8

Piecz ok. 25-30 minut.

Składniki odżywcze na jedną porcję (1/4 całości):
Energia: 252 kcal
Białko: 13,2 g
Węglowodany: 8,5 g
Tłuszcze: 18,4 g

Pewnie zainteresują Cię również