Obiad

Ciecierzyca z warzywami

Ciecierzyca z warzywami

Ciecierzyca na obiad to zawsze dobry pomysł 🙂

Ciecierzyca z warzywami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • ciecierzyca - 50 g (suche ziarno)
  • pieczarki - 200g
  • cebula - 100 g
  • olej kokosowy - 10 g
  • papryka - 100g
  • szpinak baby - garść
  • kasza jaglana - 60 g
  • sól - ⅓ łyżeczki
  • curry, kurkuma, papryka czerwona, pieprz ziołowy, cynamon

Sposób przygotowania

1

Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na ok. 12 h, po tym czasie odcedź ją dokładnie, wypłucz kilka razy i gotuj w świeżej wodzie ok. 1 h, na 10 min. przed końcem gotowania dodaj pół łyżeczki soli, następnie odcedź.

2

Na patelni rozpuść olej kokosowy, dodaj pokrojoną cebulkę, następnie pieczarki i paprykę pokrojone w paski. Posól odrobinę, podlej wodą i duś kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną ciecierzycę i dopraw całość przyprawami. Pozostaw na patelni jeszcze kilka minut, na samym końcu dodaj szpinak i wymieszaj.

3

Podawaj z kaszą jaglaną.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 470 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 69 g

Pewnie zainteresują Cię również