2gie śniadanie/ Deser

Ciecierzycowe ciastka mocy

Ciastka Ciecierzycowe

Planowanie i przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem to świetny nawyk, który warto wypracować! Masz wtedy swoją dietę pod kontrolą i nie dajesz się skusić na coś, co niekoniecznie w tej zdrowej diecie powinno się znaleźć! Po prostu… to Ty jesteś szefem swojej sylwetki 🙂
Ja lubię mieć przy sobie zawsze zdrową alternatywę przekąski, szczególnie jednak przydaje się ona wtedy, gdy w planach jest do zrobienia trasa rowerowa! No i tak powstały ciacha mocy…

Ciecierzycowe ciacha mocy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 6 Czas Przygotowania: 45 min

Składniki

  • ciecierzyca ugotowana/z puszki - 250g
  • masło orzechowe 100% - 70g
  • miód płynny - 60g
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
  • *aromat marcepanowy - 4 krople
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • czekolada gorzka - 30g

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.

2

W misce umieść ciecierzycę, masło, miód, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, aromat, szczyptę soli.

3

Zblenduj dokładnie wszystkie składniki.

4

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

5

Nakładaj pełną łyżeczkę masy na jedno ciastko i delikatnie spłaszcz, formując okrągły kształt (staraj się, aby ciastka były podobnej wielkości - będą wtedy piekły się równo).

6

Pokrój czekoladę na malutkie kawałki i umieść kilka na każdym ciastku lekko dociskając.

7

Piecz ciastka ok. 12-15 minut.

*możesz użyć dowolnego ulubionego aromatu lub go pominąć

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 14 ciastek, w zależności od ich wielkości.

Składniki odżywcze na 100 g ciastek:
Kcal: 268 g
Białko: 8,3 g
Tłuszcze: 11,2 g
Węglowodany: 33 g

 

 

Pewnie zainteresują Cię również