2gie śniadanie/ Deser/ Kolacja

Czekoladowy budyń

Miałam ochotę na coś bezczelnie czekoladowego, wiecie coś co wciąga, pochłania i daje radość 🙂 zwykła czekolada by tego nie ogarnęła ;-p no i powstał bezczelnie pyszny i czekoladowy budyń jaglany z… burakiem, który zaskakująco podkręca smak!
Efekt jest, a sylwetka nie ucierpi, bo ten budyń jest i fit i zdrowy 🙂
Dla mnie bomba 🙂

Czekoladowy budyń

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 25 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 160 g
  • woda - 300 ml
  • mleko - 200 ml
  • szczypta soli
  • aromat pomarańczowy/lub inny - 3 krople
  • burak ugotowany/upieczony - 150 g
  • kakao gorzkie - 40 g
  • mleczko kokosowe z puszki - 60 g
  • odżywka białkowa (kokos) - 30 g /opcjonalnie, możesz zastąpić dowolną ilością erytrolu/
  • kaki - 1 szt.
  • owoce jeżynowe (z mrożonki lidl) - 100 g

Sposób przygotowania

1

Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Zalej wodą, wrzuć szczyptę soli, aromat i gotuj ok. 10 min.

2

Po tym czasie do gotującej się kaszy dodaj 100 ml mleka, wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojonego w kostkę buraka, mleczko kokosowe i kakao, wymieszaj ponownie. Zsuń garnek z palnika i zacznij rozdrabniać przy użyciu ręcznego blendera. Jeśli jest za gęste dodaj pozostałe mleko i ponownie miksuj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i struktury budyniu.

3

Dodaj odżywkę lub erytrol do smaku, wymieszaj.

4

Na wierzchu ułóż pokrojone kaki i łyżkę owoców jeżynowych.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 321 kcal
Białko: 14 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 7 g

Pewnie zainteresują Cię również