Śniadanie

Domowa nutella i omlet

Domowa nutella i omlet

Krem z awokado – czekoladowy! jest tak uniwersalny, że możesz go wykorzystać nie tylko jako dodatek do omletu; świetnie będzie pasował również do naleśnika, wafli ryżowych, gofra czy też jedzony samodzielnie jako deser. Warunek jest jeden – awokado musi być miękkie, dojrzałe, wtedy łatwo podda się blenderowi i uzyskasz gładki, rozpływający się w ustach krem 🙂

Ok, to do dzieła 🙂

Domowa nutella i omlet

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • jajko - 2 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 15 g (może być dowolna)
  • awokado - 70 g
  • ksylitol - 15 g
  • cynamon - szczypta
  • kakao gorzkie - 15 g
  • sól - szczypta
  • woda - ok. 3 - 4 łyżki
  • ananas świeży - 100 g

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij do naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera ok. 2 minuty, dodaj 5 g ksylitolu i mąkę, wymieszaj ponownie.

2

Patelnię rozgrzej i natłuść (ja używam PAM-u w sprayu). Wylej masę jajeczną, pozostaw na kilka minut, przewróć na drugą stronę.

3

Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj wodę, kakao, cynamon, ksylitol i zblenduj dokładnie na gładki krem. Kontroluj konsystencję dodając wodę stopniowo, powoli.

4

Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj kremem i obłóż owocami.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 470 kcal
Białko: 20,6 g
Tłuszcze: 23,7 g
Węglowodany: 43,8 g

Pewnie zainteresują Cię również

  • Wskoczył do składników ananas zamiast awokado 😉 Muszę spróbować taką nutellę. Ja robię z kaszy jaglanej 🙂

    • Magda

      Oczywiście! Dziękuję za wskazówkę… już poprawione 🙂 Pozdrawiam 🙂