Kolacja/ Lunch

Dyniowa z batatem

Zupa dyniowa z batatem

Dynia nigdy się nie nudzi! Ja jestem uzależniona 🙂

Dyniowa z batatem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 45 minut

Składniki

  • dynia - ok. 800 g
  • batat - 1 szt. średniej wielkości
  • cebula - 1 szt.
  • imbir - ok. 5 cm
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • kmin rzymski - cały i mielony
  • curry - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cynamon - szczypta
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • pestki słonecznika/dyni - 4 łyżki
  • woda/bulion

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Skrop dynię łyżką oleju i posyp ziarnami kminu rzymskiego (nie żałuj ilości). Piecz ok. 30 minut.

3

Cebulę z imbirem i czosnkiem podsmaż w garnku używając pozostałej ilości oleju.

4

Dodaj przyprawy - kmin mielony, curry, kurkumę, cynamon i przesmaż chwilę. Zalej wodą lub bulionem warzywnym i pozostaw na mniejszym palniku do gotowania (płynu wlej nie za dużo, trochę ponad cebulę).

5

Obierz batata, pokrój go w kostkę i dodaj do zupy razem z solą. Pozostaw do gotowania na ok. 15 minut.

6

Do zupy dodaj upieczoną dynię (ewentualnie dodaj wody/bulionu jeśli jest taka potrzeba, ale uważaj z ilością, bo zupa ma być gęsta) i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dopraw do smaku.

7

Podawaj z podprażonymi pestkami słonecznika/dyni.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 405 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 39 g

Pewnie zainteresują Cię również