Obiad

Fasolka szparagowa czyli obiad idealny

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa czyli obiad idealny

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 30 min

Składniki

  • kasza jaglana - 60g
  • fasolka szparagowa - 250g
  • łosoś wędzony w plastrach - 40g
  • jajko - 1 szt.
  • szpinak baby - garść
  • czosnek - 1 ząbek
  • olej kokosowy - 10g
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną podpraż przez kilka min. w garnku o grubszym dnie (prażenie kaszy powoduje, że będzie ona sypka po ugotowaniu). Gdy kasza zacznie "pachnieć" zalej ją zimną wodą, odcedź na sitku i przepłucz kilkakrotnie wodą. Kaszę wsadź z powrotem do garnka i zalej wrzątkiem w proporcji 2:1 (woda:kasza). Posól do smaku i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę, w czasie gotowania przemieszaj ją 2 razy.

2

W drugim garnku ugotuj fasolkę szparagową, w tym celu odetnij końcówki i umyj dokładnie fasolkę. Wrzuć ją do garnką wypełnionego zimną wodą, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotuj 10-20 min. - im krócej tym będzie bardziej chrupka.

3

Na patelni rozgrzej olej kokosowy (5g) i usmaż jajko sadzone, pozostawiając żółtko płynne, zsuń je na talerz.

4

Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej kokosowy, dodaj zmiażdżony czosnek i pokrojoną na mniejsze części fasolkę, plastry łososia, wcześniej ugotowaną kaszę i na końcu szpinak.

5

Przemieszaj wszystko razem i pozostaw na patelni jeszcze minutę.

6

Ułóż przygotowane warzywa z kaszą i łososiem na talerzu obok sadzonego jajka.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Kcal: 493
Białko: 27 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 50g

 

Pewnie zainteresują Cię również