Śniadanie

Fasolka z warzywami i jajkiem

Przełam rutynę i zapomnij o kanapkach z szynką i serem ;-p łap pomysł na super pożywne śniadanie mistrzów 🙂

Fasolka z warzywami i jajkiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 25 minut

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • fasolka (z puszki) - 120 g
  • papryka czerwona- 1/2 szt.
  • cebula - 1/2 szt.
  • pieczarki - ok. 5 szt.
  • passata pomidorowa - ok. 150 g
  • szpinak baby - duża garść
  • cebulka zielona, szczypiorek - garść
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa
  • masło klarowane - 10 g

Sposób przygotowania

1

Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojoną cebulkę, paprykę, pieczarki. Podsmaż kilka minut.

2

Dodaj passatę pomidorową i odsączoną z zalewy fasolkę i duś ok. 10 minut. Podlej warzywa odrobiną wody.

3

Po tym czasie dodaj umyty i osuszony szpinak, przemieszaj dokładnie od spodu kilka razy, aby szpinak "poczuł" temperaturę i dopraw przyprawami do smaku.

4

Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone na odrobinie masła klarowanego.

5

Całość posyp zieloną cebulką/szczypiorkiem.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 440 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 30 g

Pewnie zainteresują Cię również