Kolacja/ Lunch/ Obiad

Frittata z kaszą jaglaną

Kasza jaglana jest dla mnie tak uniwersalna, że naprawdę nie wiem z czym mogłaby nie smakować!  Dziś pierwszy raz użyłam jej do frittaty 🙂 i okazuje się, że to debiut całkiem udany.. Kaszę najlepiej ugotuj wcześniej lub wykorzystaj tę, która została z obiadu 🙂

Enjoy!

Frittata z kaszą jaglaną

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut + 35 minut pieczenia

Składniki

  • kasza jaglana - 100 g
  • jajko - 4 szt.
  • sól
  • pieprz ziołowy - łyżeczka
  • bazylia - 1/2 łyżeczki
  • zielona cebulka - pęczek
  • bakłażan - 1 szt.
  • pomidor - 1 szt.
  • rukola - garść

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Bakłażana pokrój w plastry i zgriluj na patelni teflonowej z obu stron przez minutę.

3

Jajka wybij do miski, dodaj odrobinę soli i ubijaj ok. 2 minuty przy użyciu miksera, aby je lekko napowietrzyć, przez co frittata będzie puszysta.

4

Dodaj ugotowaną na sypko kaszę jaglaną (przestudzoną), wymieszaj. Dodaj przyprawy wedle uznania.

5

Cebulkę pokrój i dodaj do masy jajecznej.

6

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nie masę.

7

Na wierzchu ułóż plastry bakłażana, lekko wciskając go w masę, obłóż plastrami pomidora i posyp mielonym pieprzem.

8

Piecz ok. 30 -35 minut, aż do zrumienienia. Podawaj z rukolą.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 372 kcal
Białko: 20,7 g
Tłuszcze: 12,7 g
Węglowodany: 43,9 g

 

Pewnie zainteresują Cię również