Kolacja/ Lunch

Frittata z ricottą i szpinakiem

Frittata z ricottą i szpinakiem

Wariacja z użyciem jajek, która nigdy się nudzi to dla mnie właśnie frittata. Robię ją na tysiąc sposobów, przeważnie z innymi składnikami – tu wyobraźnia nie zna granic! Z tego też powodu nigdy nie potrafię zrobić powtórnie dokładnie takiej samej, bo za bardzo ciekawią mnie nieznane smaki :-p
Dziś wybór padł na szpinak. Towarzystwo mu zapewnia kremowa ricotta!
Zapraszam!

Fritatta z ricottą i szpinakiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 40 min

Składniki

  • jajka - 6 szt.
  • szpinak baby - 200g
  • czosnek - 2 ząbki
  • ser ricotta - 100g
  • masło klarowane - 6g
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Umyj szpinak, osusz z nadmiaru wody.

3

Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj zmiażdżony czosnek i szpinak. Posól, przemieszaj, dodaj gałkę muszkatołową i odstaw.

4

Do miski wybij jajka, roztrzep je, posól, dodaj pieprzu ziołowego.

5

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż szpinak, zalej go masą jajeczną i na wierzchu nałóż łyżeczką "kleksy" ricotty.

6

Zapiekaj ok. 25 - 30 minut.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Kcal: 348
Białko: 29 g
Tłuszcze: 25 g
Węglowodany: 1,3 g

 

Pewnie zainteresują Cię również