Deser/ Śniadanie

Gofry

Gofry bezglutenowe i bezmleczne

Gofry idealnie pasują do śniadania w sobotę! Nie sądzisz? 🙂

Dziś w wersji bezglutenowej i bezmlecznej.

Gofry

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 3 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • mąka gryczana - 80 g
  • mąka kokosowa - 30 g
  • mąka amarantusowa - 30 g /zamiennie ryżowa/
  • mleko ryżowe - 250 ml
  • erytrol - 2 łyżki
  • masło klarowane - 30 g
  • aromat waniliowy - kilka kropli
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • proszek do piecz. bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
  • jajka - 2 szt.
  • odżywka białkowa kokosowa (WPC) - 20 g
  • kakao gorzkie - 2 łyżeczki
  • woda - ok. 3 łyżek

Sposób przygotowania

1

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

2

Z drugim naczyniu wymieszaj mąki, dodaj rozpuszczone masło, mleko, żółtka i pozostałe składniki. Wymieszaj.

3

Połącz delikatnie białka z masą.

4

Posmaruj gofrownicę odrobiną tłuszczu lub spryskaj PAM-em (polecam!).

5

Piecz gofry kilka minut, do zrumienienia.

6

Podaj z owocami i polewą proteinową (wymieszaj odżywkę z wodą i kakao).

Uwagi

Z podanej porcji składników otrzymałam 6 gofrów.

Składniki odżywcze na jedną porcję (2 gofry):
Energia: 382 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 34 g

Pewnie zainteresują Cię również