Hummus to pasta z ciecierzycy, tahini czyli pasty z sezamu, cytryny, czosnku, oliwy i przypraw. Jest aromatyczna i sycąca. Świetnie nadaje się do kanapek lub warzyw, ja lubię ją szczególnie z pieczonymi warzywami, które mają głęboki i wyrazisty smak. Będzie też pysznym dodatkiem do grilla! Zresztą sam się przekonaj, z czym będzie Ci smakować najbardziej 🙂 Taką pastę możesz przechowywać w lodówce, w pojemniku nawet kilka dni. Jeśli nie masz gotowej pasty tahini to podpraż sezam na patelni przez chwilę, na dość niewielkim ogniu, gdyż łatwo lubi się przypalać. Podprażony sezam umieść w malakserze (ja prażyłam 100 g sezamu) i rozdrabniaj do momentu uzyskania pasty. Może to potrwać chwilę, co jakiś czas zbierz sezam ze ścianek, aby ułatwić rozdrabnianie. Po kilku minutach powinieneś otrzymać lejącą się pastę. Przełóż 40 g do miski, pozostałą część umieść w słoiku w lodówce – będzie do wykorzystania np. do sosu lub owsianki. Ciecierzycę odcedź z zalewy, dodaj tahini i pozostałe składniki, zblenduj na gładką masę. Konsystencję pasty kontroluj poprzez stopniowe dodawanie wody. Pastę podawaj z czym lubisz, koniecznie w towarzystwie warzyw. Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 550 g pasty.
Ja podałam hummus z warzywami tj. cukinią, cebulą czerwoną, papryką czerwoną, marchewką, pomidorami. Wszystkie warzywa pokroiłam, wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, skropiłam łyżką oleju, posypałam rozmarynem i tymiankiem. Piekłam w piekarniku ok. 35-40 minut, w tym czasie raz przewróciłam je na drugą stronę, aby były równe szanse na odpowiedni poziom chrupkości. Tak, ja lubię warzywa takie lekko chrupiące, są wtedy dla mnie idealne.
Polecam!
Hummus
Drukuj Przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Uwagi
Składniki odżywcze na 100 g pasty:
Energia: 185 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 19 g