Deser

Jagielnik kokosowy

Jagielnik to ciasto z kaszy jaglanej, które w wegańskim świecie udaje sernik 🙂 pewnie w dużej mierze dzięki konsystencji, jednak nie spodziewaj się, że smak przypomina sernik! – jest zdecydowanie inny, ale równie pyszny!  To ciasto może być smakowitą odmianą i nie małym zaskoczeniem dla tych osób, które nie są fanami kaszy (jeszcze!). Połączenie kakaowego spodu ze słodkim bananem i kokosowym wypełnieniem w całości trafia w moje kubki smakowe. To jeden z tych przepisów, które należy powtarzać. Enjoy!

Inspiracja na jagielnik pochodzi z bloga weganka.com

Jagielnik kokosowy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 12 Czas Przygotowania: 40 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 1,5 szklanki
  • mleko ryżowe - 2 szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • aromat waniliowy - 4 krople
  • cytryna - sok
  • erytrol - 8 łyżek
  • **mleczko kokosowe - 1,5 puszki (1 puszka 400 ml)
  • daktyle - 100 g/16 szt.
  • kakao gorzkie - 2 łyżki
  • olej kokosowy - 2 łyżki
  • płatki owsiane - ¾ szklanki
  • banany dojrzałe - 2 szt.
  • sól - szczypta
  • dodatkowo polewa - 3 łyżki mleczka kokosowego (po wymieszaniu), 1 łyżka oleju kokosowego, pokrojona na kawałki gorzka czekolada - 70 g
  • wiórki kokosowe - ok. 20 g

Sposób przygotowania

1

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i zalej wrzątkiem na ok. 10 minut.

2

Do malaksera przełóż płatki owsiane i rozdrobnij chwilę, jednak nie mają być zbyt drobne. Dodaj kakao, roztopiony olej kokosowy - łyżkę i odcedzone daktyle (wodę po daktylach pozostaw). Zmiksuj na masę, jeśli jest za sucha dodaj 2-3 łyżki wody pozostałej z daktyli. Zmiksuj ponownie.

3

*Formę do pieczenia wyłóż papierem. Masę przełóż na spód tortownicy i za pomocą rąk lub łyżki rozprowadź równomiernie. Aby masa się nie kleiła się - zwilż palce wodą.

4

Foremkę włóż do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj masę jaglaną.

5

Kaszę odmierz i wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i zalej mlekiem ryżowym i szklanką wody. Dodaj aromat waniliowy i szczyptę soli. Gotuj ok. 20 minut. Przemieszaj kilka razy w czasie gotowania, gdyż kasza będzie mocno chłonąć płyn i gęstnieć. Pod koniec gotowania dodaj do kaszy łyżkę oleju kokosowego.

6

Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny (z 3/4 szt.), mleczko kokosowe (ja dodałam całą jedną puszkę tzn. część stałą i płynną oraz połowę - tylko stałej części drugiej puszki), erytrol i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Na daktylowym spodzie ułóż plasterki bananów. Skrop je sokiem z cytryny.

7

Kaszę przełóż na wierzch, wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc.

8

Przygotuj polewę: do garnka przełóż mleczko kokosowe, łyżkę oleju kokosowego i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj chwilę do roztopienia czekolady i połączenia składników mieszając rózgą. Polewę rozprowadź na wierzchu, wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi. Pozostaw w lodówce na ok. godzinę, aby dobrze zastygła.

Uwagi

*Użyłam okrągłej foremki o średnicy 26 cm. **Mleczko kokosowe włóż wcześniej do lodówki na ok. 12 godzin, aby wyraźnie oddzieliła się część “stała” od płynnej. Bez tego zabiegu masa jaglana może być za rzadka i nie stężeć odpowiednio.

Składniki odżywcze na jedną porcję (jak na zdjęciu):
Energia: 303 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 41 g

 

Pewnie zainteresują Cię również

  • Agnieszka Piecha

    Jagielnik kokosowy jeśli to jest ten co miałam okazję spróbować jak byłam u Ciebie to „niebo w gębie” rewelacja !!! Ja nie mogłam poprzestać na jednym kawałku.

    • Magda

      Ten sam:-) ten smak jest faktycznie uzależniający! już wiem czym Cie w „gości” przyjmować będę:-D