Śniadanie

Jajko na toście

Jajko na toście

Dziś propozycja dla fanów jajek. Ja do nich zdecydowanie należę!
Zapraszam Cię na jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem, rozpływającym się na chlebie…

Jajko na toście

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 10

Składniki

  • jajko - 2 szt.
  • chleb żytni (lub dowolny) - 2 kromki
  • masło klarowane - 5g
  • szpinak baby - duża garść
  • czosnek - ząbek
  • gałka muszkatołowa- szczypta
  • sezam - 1/3 łyżeczki
  • sól

Sposób przygotowania

1

Kromki chleba wsadź do rozgrzanego tostera, żeby się przypiekły.

2

Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, po chwili dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Posól i przemieszaj. Ściągnij od razu z palnika i posyp odrobiną gałki muszkatołowej.

3

Na drugą dobrze rozgrzaną patelnię wybij jajka - użyj również odrobiny masła (ja użyłam oliwy w spray'u), posól i po chwili zmniejsz temperaturę, aby białko mogło się dobrze ściąć, a żółtko pozostało płynne.

4

Na talerz przełóż szpinak, a na nim ułóż tosty. Na wierzchu ułóż jajka sadzone, posyp je odrobiną nasion sezamu.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Kcal: 400
Białko: 18 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 37 g

 

Pewnie zainteresują Cię również