Śniadanie

Kakaowy amarantus z dynią

Kakaowy amarantus z dynią

Amarantus czyli małe strzelające pod zębami kuleczki ;-p W smaku dość zaskakujący, więc jeśli jeszcze go nie próbowałeś, to musisz to koniecznie zmienić. Co ciekawe amarantus jest bardzo odżywczy – to źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych: fosforu, żelaza, magnezu, cynku, potasu i wapnia.

Na śniadanie wpadł dziś z gorzkim kakao oraz musem z dyni i jabłek… tak po prostu na dobry początek dnia 🙂

Kakaowy amarantus z dynią

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • amarantus - 60 g
  • kakao gorzkie - 10 g
  • ksylitol - 10 g
  • dynia - 200 g
  • jabłko - 1 małe
  • imbir świeży - ok. 1 cm
  • cynamon, kardamon, sok z cytryny
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania

1

Nasiona amarantusa zalej wodą w proporcji 1:2 (amarantus:woda) i gotuj ok. 20 minut. Dodaj szczyptę soli.

2

Pod koniec gotowania dodaj kakao i ksylitol.

3

Dynie pokrój w kostkę i zalej niewielką ilością wody. Dodaj imbir pokrojony w kostkę. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie z użyciem blendera ręcznego zmiksuj całość dokładnie.

4

Do dyni dodaj jabłko pokrojone w kostkę i duś jeszcze ok. 5 minut. Dodaj cynamon, kardamon i sok z cytryny.

5

Przełóż amarantus i dynię warstwami do miseczki.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 404 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 70 g

Pewnie zainteresują Cię również