Kolacja/ Obiad

Kasza jaglana w pomidorach z warzywami

Kasza jaglana w pomidorach z warzywami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 25 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 50 g
  • pomidory w puszce - 1/2 szt. /ok. 250 g
  • ciecierzyca (z zalewy) - 100 g
  • bakłażan - 1/2 szt.
  • cebula - 1/2 szt.
  • cukinia mała - 1/2 szt.
  • kmin rzymski - 1/3 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • cynamon - szczypta
  • miód - 1/2 łyżeczki
  • bazylia - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • oliwki czarne - 50 g

Sposób przygotowania

1

Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulkę i bakłażana pokrojonego w paski.

2

Po chwili dodaj kmin, pieprz ziołowy, sos sojowy, bazylię. Przemieszaj i po kilku minutach podlej odrobiną wody.

3

Dodaj passatę pomidorową, cukinię pokrojoną w plastry, pokrojone oliwki i kaszę jaglaną (wcześniej przepłucz ją na sitku pod bieżącą wodą).

4

Gotuj wszystko ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie, jeśli będzie taka potrzeba podlej odrobiną wody i gotuj do momentu, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Potrawa ma być dość gęsta. Dodaj odsączoną ciecierzycę i pozostaw jeszcze na 2 minuty na patelni.

5

Dopraw do smaku cynamonem i miodem.

6

Przełóż na talerz.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 530 kcal
Białko: 17,7 g
Węglowodany: 78 g
Tłuszcze: 16 g

Pewnie zainteresują Cię również