Deser/ Śniadanie

Korzenny budyń jaglany z marchewką

Zakochałam się w tym budyniu, pewnie dlatego, że uwielbiam korzenne smaki. Jesień to dla mnie właśnie ten smak 🙂 Budyń marchewkowy jest aromatyczny i rozgrzewający, a przy tym przyjemnie i delikatnie piecze w język 🙂 Zdecydowanie potrafi zaskoczyć…

Korzenny budyń jaglany z marchewką

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 100 g
  • woda - 200 ml
  • mleko roślinne - ok. 200-250 ml
  • mleczko kokosowe z puszki - 60 g
  • marchewka - 2 szt.
  • imbir - ok. 1 cm
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • kardamon - szczypta
  • cukier kokosowy - 10 g
  • miód - 30 g
  • sezam - 5 g
  • kurkuma - 1/4 łyżeczki
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania

1

Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Do kaszy dolej wody.

2

Marchewkę pokrój w plastry i dodaj do garnka z kaszą. Dodaj również przyprawy i pokrojony imbir.

3

Gotuj ok. 10 minut, kilka razy przemieszaj, aby kasza się nie przypaliła.

4

Po tym czasie dodaj połowę mleka, gotuj jeszcze chwilę i zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.

5

Dodaj na końcu mleczko kokosowe, pozostałe mleko (kontroluj ilość w zależności od pożądanej gęstości budyniu), cukier kokosowy, zmiksuj ponownie.

6

Budyń przełóż do naczynia, polej łyżeczką płynnego miodu i posyp ziarnami sezamu.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 385 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 61 g

 

Pewnie zainteresują Cię również