Zakochałam się w tym budyniu, pewnie dlatego, że uwielbiam korzenne smaki. Jesień to dla mnie właśnie ten smak 🙂 Budyń marchewkowy jest aromatyczny i rozgrzewający, a przy tym przyjemnie i delikatnie piecze w język 🙂 Zdecydowanie potrafi zaskoczyć…
Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Do kaszy dolej wody. Marchewkę pokrój w plastry i dodaj do garnka z kaszą. Dodaj również przyprawy i pokrojony imbir. Gotuj ok. 10 minut, kilka razy przemieszaj, aby kasza się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj połowę mleka, gotuj jeszcze chwilę i zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę. Dodaj na końcu mleczko kokosowe, pozostałe mleko (kontroluj ilość w zależności od pożądanej gęstości budyniu), cukier kokosowy, zmiksuj ponownie. Budyń przełóż do naczynia, polej łyżeczką płynnego miodu i posyp ziarnami sezamu. Korzenny budyń jaglany z marchewką
Drukuj Przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 385 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 61 g