Deser/ Śniadanie

Krem kakaowy z fasoli i omlet

Fasola…tak! W kremie jej smak jest niewyczuwalny, a krem mocno kakaowy, słodki i rozpływający się w ustach 🙂 Możesz go wykorzystać do omletów lub naleśników, ale równie dobry będzie też na kanapce.

Do wielu zalet regularnego spożywania strączków ja jestem mocno przekonana, przekonaj się i Ty 🙂

Krem kakaowy z fasoli i omlet

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • fasola biała (u mnie z puszki) - 80 g
  • kakao gorzkie - 10 g
  • mleko migdałowe - 30 g
  • *erytrol - 10 g /lub więcej wedle uznania/
  • jajko - 2 szt.
  • sól - szczypta
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • banan - 1/2 szt. dojrzały
  • olej kokosowy - 3 g
  • owoce jeżynowe (z mrożonych) - 50 g

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij do naczynia i ubij mikserem z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę.

2

Dodaj aromat waniliowy i łyżeczkę erytrolu, wymieszaj.

3

Upiecz omlet na odrobinie tłuszczu.

4

Fasolę wypłucz, przełóż do miski, dodaj kawałki banana, mleko, kakao, erytrol i zblenduj na gładki krem.

5

Krem wyłóż na przygotowany omlet, na wierzchu ułóż owoce.

Uwagi

*erytrol możesz zastąpić - ksylitolem, miodem, syropem klonowym, syropem daktylowym...

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 350 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 15,8 g
Węglowodany: 29 g

Pewnie zainteresują Cię również