Kolacja/ Lunch

Krem z dyni

Krem z dyni

Dynia w znanej już wielu odsłonie, czyli krem dyniowy – rozgrzewający, gęsty i kremowy! Idealny na coraz chłodniejsze wieczory. Dynia bezapelacyjnie króluje w mojej kuchni jesienią 🙂

Krem z dyni

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 3 Czas Przygotowania: 30 min

Składniki

  • dynia Hokkaido - ok. 1 kg
  • cebula - 1 szt. duża
  • imbir - ok. 3 cm
  • czosnek - 3 ząbki
  • pasta curry zielona - 1 łyżeczka
  • bulion warzywny/woda - ok. 1 l
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej kokosowy - 15 g
  • pestki dyni - 50 g

Sposób przygotowania

1

Na rozgrzaną patelnię dodaj olej kokosowy, pokrojoną w kostkę cebulę, imbir i czosnek. Przesmaż chwilę, dodaj pastę curry. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię (odmiana Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki) i podsmaż wszystko kilka minut.

2

Przełóż warzywa do garnka z bulionem (sprawdzi się również woda, jeśli nie masz bulionu) i gotuj ok. 20 minut. Posól, jeśli jest taka potrzeba (jeśli używasz wody).

3

Przed zblendowaniem zupy odlej z niej trochę płynu - będziesz mógł wtedy kontrolować konsystencję zupy i jeśli będzie za gęsta, dolejesz po prostu płynu. Zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku.

4

Podawaj z prażonymi pestkami dyni.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Kcal: 190
Białko: 6,5 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 15 g

Pewnie zainteresują Cię również