Kolacja/ Lunch/ Obiad

Makaron z kaparami i bakłażanem w pomidorowym sosie

Makaron w stylu śródziemnomorskim przywołuje wspomnienie włoskiego słońca! 🙂
To danie przygotujesz w kilka chwil. Co więcej, nie napracujesz się zbytnio. A efekt może zachwycić 🙂
Bohaterem są w tej potrawie kapary.. nadają jej intensywny i charakterystyczny smak. Odznaczają się one wysoką zawartością polifenoli – flawonoidów, tj. substancji, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami. Polifenole występujące w kaparach to kempferol i kwercetyna.
Zapraszam!

Makaron z kaparami i bakłażanem w pomidorowym sosie

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti - 160 g
  • kapary z zalewy- 60 g
  • bakłażan - 2 szt.
  • passata pomidorowa - 500 g
  • pieczarki - 200 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej rzepakowy - 20 g
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia

Sposób przygotowania

1

Bakłażany pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Rozgrzej patelnię, natłuść ją używając odrobiny oleju. Przypiekaj plastry bakłażana po ok. 2 min. z każdej stronie. Zarumienione plastry pokrój na mniejsze kawałki.

3

Na patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, po chwili dodaj również zmiażdżony czosnek, smaż ok. 3 minut. Dodaj passatę pomidorową i bakłażany. Duś warzywa ok. 7-8 minut, na końcu dodaj pokrojone kapary i wymieszaj. Dopraw bazylią i pieprzem ziołowym.

4

W osobnym garnku ugotuj makaron al dente.

5

Połącz makaron z sosem.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 511 kcal
Białko: 22,6 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 85 g

 

Pewnie zainteresują Cię również