Obiad

Makaron z pesto brokułowym

Makaron z pesto brokułowym

Aromatyczne, gęste, zielone pesto dobrze rozumie się z makaronem 🙂 para wprost idealna na szybki i efektowny obiad!

Makaron z pesto brokułowym

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • brokuł - 500 g
  • dynia, pestki - 40 g
  • orzechy włoskie - 40 g
  • oliwa z oliwek - 70 g
  • sól
  • pieprz czarny, ziołowy
  • czosnek - 3 ząbki
  • makaron pełnoziarnisty - 400 g

Sposób przygotowania

1

Ugotuj różyczki brokuła w lekko osolonej wodzie na półtwardo.

2

Pestki dyni i orzechy włoskie podpraż na suchej patelni przez kilka minut. Rozdrobnij je na miazgę z użyciem malaksera.

3

Dodaj do orzechów ugotowany brokuł (możesz odłożyć kilka różyczek do dekoracji), czosnek, oliwę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz ziołowy - 1/3 łyżeczki. Zmiksuj na pastę. Ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny.

4

Makaron ugotowany al dente odcedź, od razu wymieszaj z pesto i wyłóż na talerz z pozostałym brokułem. Dopraw swieżo zmielony czarnym pieprzem.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 630 kcal
Białko: 20,5 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 72 g

Pewnie zainteresują Cię również