Deser

Makówki

Makówki

Świąteczne, zimowe, bakaliowe … poznaj mój sposób na makówki! Bezmleczne, bezglutenowe.

Makówki

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 6 Czas Przygotowania: 40 minut

Składniki

  • mak mielony - 125 g
  • kasza jaglana - 100 g
  • sól - do ugotowania kaszy
  • erytrol - 40 g
  • miód - 30 g
  • figi suszone - 50 g
  • daktyle suszone - 50 g
  • morele suszone - 80 g
  • rodzynki - 80g
  • orzechy włoskie - 50 g
  • wiórki kokosowe - do dekoracji
  • olej kokosowy - 30 g
  • aromat marcepanowy - kilka kropli
  • cynamon - szczypta
  • skórka pomarańczowa z 2 szt. pomarańczy

Sposób przygotowania

1

Mak zalej wodą - do jego wysokości i gotuj ok. 30 minut. W czasie gotowania dodawaj stopniowo wody, tak aby mak się nie przypalił, dodaj pokrojone daktyle i aromat. Gotuj mak do czasu, aż woda odparuje, a mak będzie miękki (ok. 30 minut).

2

Kaszę ugotuj, dodaj do maku i zblenduj chwilę do połączenia składników.

3

Dodaj pokrojone bakalie i orzechy, rozpuszczony olej kokosowy i pozostałe składniki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj na końcu.

4

Przełóż do miski i posyp wiórkami kokosowymi.

Składniki odżywcze na 100 g (⅙ całości):
Energia: 336 kcal
Białko: 7,4 g
Tłuszcze: 14,7 g
Węglowodany: 43,5 g

Pewnie zainteresują Cię również