2gie śniadanie/ Deser

Mocno czekoladowe brownie z burakiem

Burak gra tu pierwsze skrzypce, jednak w smaku jest niewyczuwalny ;-p Brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe i słodkie! Do tego zdrowe. Idealne do popołudniowej kawy…w sumie do każdej 🙂 No i co ważne – ciasto robi się ekspresowo, wystarczy wszystkie składniki zblendować, a później czekać z cierpliwością, aż piekarnik zrobi resztę.
Enjoy!

 

Mocno czekoladowe brownie z burakiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 10 Czas Przygotowania: 45 minut

Składniki

  • buraki gotowane - 500 g
  • mąka ryżowa z ryżu brązowego - 130 g
  • mąka kokosowa - 40 g
  • ksylitol - 130 g
  • jajka - 3 szt. średnie
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • czekolada gorzka - 40 g
  • rodzynki - 40 g
  • kakao gorzkie - 50 g
  • nasiona chia - 10 g
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.

2

Mąkę połącz z sodą.

3

Pozostałe składniki zblenduj na gładką masę i dosyp do niej mąkę, wymieszaj.

4

Do ciasta dodaj rodzynki i czekoladę pokrojoną w kostkę.

5

Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz ok. 40 minut.

Składniki odżywcze na 100 g:
Energia: 181 kcal
Białko:6,5 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 31 g

Pewnie zainteresują Cię również