2gie śniadanie/ Deser

Muffiny bananowe z makiem

Muffiny w wersji zimowej muszą pachnieć korzeniami! Uwielbiam, kiedy dom jest cały wypełniony takim właśnie zapachem (na równi z szarlotką:-p). Słodzone bananami, z chrupiącym makiem… przyda się jako zdrowa dawka energii na drugie śniadanie, przekąska do popołudniowej kawy lub okołotreningowo 🙂 Przy tym ostatnim radość będzie podwójna :-))
Enjoy!

Muffiny bananowe z makiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4-6 Czas Przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia

Składniki

  • banany dojrzałe - 3 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista - 140 g
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • szczypta soli
  • erytrol - 20 g
  • kardamon - ⅓ łyżeczki
  • przyprawa do piernika - łyżeczka
  • cynamon - ½ łyżeczki
  • mak niemielony - 50 g
  • rodzynki - 50 g
  • aromat migdałowy - 2 krople
  • olej rzepakowy - 20 g

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Wszystkie składniki, poza makiem i rodzynkami zblenduj na gładko.

3

Dodaj mak i rodzynki 🙂

4

Wymieszaj.

5

Przełóż do foremek.

6

Piecz ok. 30 minut.

Uwagi

Z podanej ilości otrzymałam 13 muffinek.

Składniki odżywcze na jedną babeczkę:
Energia: 115 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcz: 4,3 g
Węglowodany: 16,6 g

Pewnie zainteresują Cię również