Deser

Muffiny z jabłkiem

Bez mąki, bez cukru! Fasolowe, słodzone daktylami. Nie musisz się obawiać, smak fasoli jest absolutnie niewyczuwalny! Są za to wilgotne, słodkie i lekko korzenne. Zresztą, przekonaj się sam:-)

Muffiny z jabłkiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 8 Czas Przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia

Składniki

  • fasola biała - 480 g (z puszki)
  • olej kokosowy - 30 g
  • daktyle - 50 g
  • jajko - 4 szt.
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • kardamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • erytrol - 30 g
  • żurawina suszona - 40 g
  • jabłko - 1 szt. duże
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Fasolę odcedź i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz.

3

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.

4

Fasolę, jajka, podgrzany olej kokosowy, erytrol i odcedzone daktyle zblenduj dokładnie.

5

Dodaj sodę, pdp, sól, kardamon, imbir.

6

Jabłko pokrój w kostkę. Dodaj do masy.

7

Masę przełóż do foremek, najlepiej silikonowych (wtedy nie musisz używać tłuszczu do ich wysmarowania).

8

Na wierzchu każdej muffiny połóż kilka owoców żurawiny i lekko je dociśnij.

9

Piecz ok. 30 minut.

Uwagi

Z podanej porcji otrzymałam 16 dużych muffinek.

Składniki odżywcze dla jednej muffinki (jak na zdjęciu):
Energia: 83 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 3,4 g
Węglowodany: 9,3 g

 

Pewnie zainteresują Cię również