2gie śniadanie/ Deser

Mus z dyni

Mus z dyni

Dynia to jedyny powód, dla którego cieszę się na nadchodzącą jesień! Dziś w wersji na słodko, w której moim zdaniem jest genialna. Dodatek imbiru i korzennych przypraw podkręca jej łagodny smak. A na wierzchu „wisienka na torcie” czyli kwaśne jeżyny i słodkie figi…

Mussowo musisz tego spróbować!

Mus z dyni

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 min

Składniki

  • dynia Hokkaido - 400g
  • mleczko kokosowe z puszki - 200g
  • imbir świeży - kawałek 2 cm
  • imbir mielony - szczypta
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • kardamon - szczypta
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • sól - 1/3 łyżeczki
  • ksylitol - łyżeczka
  • mąka kokosowa - 30g
  • figa świeża - 2 szt.
  • owoce jeżynowe - 80g
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Dynię pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka, zalej wodą (ilość taka, aby woda nie przykryła całej dyni), posól i gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka, a nadmiar wody wyparuje. W czasie gotowania dodaj świeży imbir i aromat.

2

Ugotowaną dynię odstaw i dodaj mleczko kokosowe (część stałą i wodę kokosową wymieszaj, jeśli jest oddzielona), dodaj cynamon, kardamon, ksylitol, imbir mielony, cytrynę. Zmiksuj wszystko dokładnie na gładki mus. Jeśli mus będzie gęsty - dodaj odrobinę np. łyżeczkę mąki kokosowej lub z niej zrezygnuj, jeśli natomiast będzie dość rzadki dodaj mąki tyle, aby uzyskać konsystencję musu (ja dodałam 30 g).

3

Przełóż mus do szklanek i obłóż owocami.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Kcal: 325
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 19,3 g
Węglowodany: 31 g

 

Pewnie zainteresują Cię również