Naleśniki z mąką kukurydzianą – różnią się od tradycyjnych, ale wcale nie ustępują im smakiem! Są delikatne, miękkie, pyszne :-p z twarożkiem najlepsze 🙂
Połącz w naczyniu mleko, wodę, jajka. Dodaj mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi i pozostaw ciasto na ok. 10 minut. Patelnię natłuść i dobrze rozgrzej. Nalewaj chochlą ciasto na patelnię, przechylając ją równocześnie w każdym kierunku, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni. Gdy naleśnik będzie rumiany z jednej strony, przewróć go delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Twaróg zblenduj z mlekiem (ilość do uzyskania odpowiedniej konsystencji), erytrolem i aromatem waniliowym. Posmaruj naleśnika twarożkiem i złóż wedle uznania. Podaj z pokrojonymi cząstkami truskawek. Z podanej porcji otrzymałam 4 duże naleśniki.
Przed nałożeniem ciasta na patelnię, za każdym razem przemieszaj je dokładnie od spodu, gdyż mąka opada na dno naczynia. Naleśniki kukurydziane z twarożkiem
Drukuj Przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Uwagi
Składniki odżywcze na jedną porcję (2 duże naleśniki):
Energia: 560 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcze: 17,5 g
Węglowodany: 62 g