Deser/ Śniadanie

Naleśniki kukurydziane z twarożkiem

Naleśniki z mąką kukurydzianą – różnią się od tradycyjnych, ale wcale nie ustępują im smakiem! Są delikatne, miękkie, pyszne :-p z twarożkiem najlepsze 🙂

Naleśniki kukurydziane z twarożkiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • mleko (u mnie sojowe) - 300 ml
  • woda - 70 ml
  • jajko - 2 szt. średnie
  • mąka kukurydziana - 130 g
  • szczypta soli
  • twaróg półtłusty - 250 g
  • mleko /do twarożku/ - ok. 50 ml
  • erytrol - 40 g
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

1

Połącz w naczyniu mleko, wodę, jajka.

2

Dodaj mąkę i szczyptę soli.

3

Wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi i pozostaw ciasto na ok. 10 minut.

4

Patelnię natłuść i dobrze rozgrzej.

5

Nalewaj chochlą ciasto na patelnię, przechylając ją równocześnie w każdym kierunku, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni.

6

Gdy naleśnik będzie rumiany z jednej strony, przewróć go delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

7

Twaróg zblenduj z mlekiem (ilość do uzyskania odpowiedniej konsystencji), erytrolem i aromatem waniliowym.

8

Posmaruj naleśnika twarożkiem i złóż wedle uznania.

9

Podaj z pokrojonymi cząstkami truskawek.

Uwagi

Z podanej porcji otrzymałam 4 duże naleśniki. Przed nałożeniem ciasta na patelnię, za każdym razem przemieszaj je dokładnie od spodu, gdyż mąka opada na dno naczynia.

Składniki odżywcze na jedną porcję (2 duże naleśniki):
Energia: 560 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcze: 17,5 g
Węglowodany: 62 g

Pewnie zainteresują Cię również