Deser/ Śniadanie

Naleśniki na mące pełnoziarnistej z twarożkiem

Naleśniki z mąką pełnoziarnistą, z twarożkiem i ulubionym owocem… 🙂

Naleśniki na mące pełnoziarnistej z twarożkiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 260 g
  • mleko 2% tł. - 500 ml
  • woda - 250 ml
  • jajka - 2 szt.
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • sól - szczypta
  • twaróg chudy - 250 g
  • mleko - ok. 60 g
  • aromat waniliowy - 3 krople
  • cytryna, skórka - z ok. 1/3 cytryny
  • ksylitol - 30 g
  • owoce - ulubione do dekoracji, u mnie owoce leśne

Sposób przygotowania

1

Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i sól rozmieszaj dokładnie i pozostaw na 10 minut.

2

Twaróg zblenduj z mlekiem, aromatem waniliowym, ksylitolem i dodaj startą skórkę z cytryny (wcześniej cytrynę sparz wrzątkiem).

3

Patelnię rozgrzej i przed usmażeniem pierwszego naleśnika natłuść odrobiną oleju. Usmaż wszystkie naleśniki na rumiano, przełóż twarożkiem i złóż tak, jak lubisz najbardziej.

4

Na wierzchu ułóż ulubione owoce.

Uwagi

Z podanej ilości składników otrzymałam 8 naleśników, porcja to 2 naleśniki.

Składniki odżywcze na jedną porcję (2 naleśniki):
Energia: 518 kcal
Białko: 23,5 g
Tłuszcze: 17,6 g
Węglowodany: 75 g

Pewnie zainteresują Cię również