Śniadanie

Naleśniki najlepsze

Śniadaniowe naleśniki na najlepszy początek dnia 🙂

Naleśniki najlepsze

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
  • mleko ryżowe - 240 g
  • szczypta soli
  • twaróg chudy - 250 g
  • chlust mleka do twarogu
  • aromat waniliowy - kilka kropli
  • miód - duża łyżka
  • olej kokosowy/olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Żołtka oddziel od białek, białka ubij ze szczyptą soli na pianę.

2

Żółtka, mąkę i mleko ryżowe wymieszaj dokładnie, aż do połączenia.

3

Do masy dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie.

4

Smaż naleśniki na natłuszczonej odrobiną oleju patelni.

5

Twaróg zblenduj z chlustem mleka, aromatem i miodem.

6

Usmażone naleśniki posmaruj twarogiem, zawiń jak chcesz 🙂 i podsmaż jeszcze z każdej strony po 1 min. na lekko natłuszczonej patelni.

7

Udekoruj owocami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 520 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 52 g

Pewnie zainteresują Cię również