Deser/ Śniadanie

Omlet biszkoptowy z owocami

Ten omlet jest puszysty, miękki, rozpływa się w ustach! Dodatek soku cytrynowego i słodkich owoców na wierzchu fajnie przełamuje smak… na śniadanie, na deser, kiedy chcesz 🙂

Omlet biszkoptowy z owocami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 30 g
  • sól - szczypta
  • ananas - 100 g
  • banan - 60 g
  • sok z ¼ cytryny
  • erytrol - 2 łyżki
  • olej kokosowy - 5 g

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

2

Do ubitych białek dodaj żółtka i mąkę, wymieszaj na małych obrotach miksera przez chwilę.

3

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej masę jajeczną. Smaż kilka minut, delikatnie ściągnij na talerz i odwróć szybko talerz przekładając omlet na drugą stronę, smaż jeszcze 2 minuty.

4

Do garnka przełóż erytrol i sok z cytryny, zagotuj, dodaj owoce, podduś kilka minut i wyłóż sos gdy odrobinę zgęstnieje na gotowy omlet.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 398 kcal
Białko: 17,7 g
Tłuszcze: 16,4 g
Węglowodany: 45 g

 

Pewnie zainteresują Cię również