2gie śniadanie/ Śniadanie

Omlet piernikowy z dynią

Korzenne smaki, bardzo w świątecznym klimacie! Omlet, który cieszy i syci na długo:-)
Zapraszam 🙂

Omlet piernikowy z dynią

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • mąka ryżowa - 20 g
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • erytrol - łyżka
  • przyprawa do piernika - ⅓ łyżeczki
  • cynamon - szczypta
  • sól - szczypta
  • dynia - 100 g
  • jogurt grecki - 60 g
  • rodzynki - 10 g
  • orzechy włoskie - 10 g
  • olej rzepakowy - 5 g

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij do wysokiego naczynia i ubij mikserem z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, przyprawy i zmiksuj ponownie przez chwilę.

2

Dodaj startą na tarce dynię i wymieszaj dokładnie.

3

Rozgrzej patelnię z olejem. Wylej masę i smaż do momentu, aż omlet będzie dobrze ścięty z jednej strony - ok. 5 min. (zmniejsz temperaturę w razie potrzeby, żeby omlet się nie przypalił, ale dobrze upiekł). Ściągnij delikatnie omlet na talerz i za pomocą szybkiego odwrócenia talerza przełóż go na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut.

4

Omlet przełóż na talerz, podaj z jogurtem, rodzynkami i orzechami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 438 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 38 g

Pewnie zainteresują Cię również