2gie śniadanie/ Deser/ Śniadanie

Omlet z kremowym serkiem i awokado

Omlet z kremowym serkiem i awokado

Omlety bezapelacyjnie rządzą w mojej kuchni! Uwielbiam je za to, że w kilka chwil możesz przygotować pożywny posiłek, w zależności od upodobań i zachcianek – na słodko lub wytrawnie.
Możliwości jest nieskończenie wiele … ale jedno pewne, zawsze wychodzą pysznie!

Omlet z kremowym serkiem i awokado

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15 min

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • mąka sojowa - 10g
  • szczypta soli
  • olej kokosowy - 3g
  • erytrol - 5g
  • twaróg chudy - 100g
  • awokado dojrzałe - 50g
  • *odżywka białkowa - 10g
  • mleko ryżowe - do uzyskania konsystencji kremu

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij do naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem 2 min. Dodaj mąkę, erytrol (zamiennie stewię/ksylitol) i ponownie wymieszaj.

2

Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju kokosowego.

3

Po chwili, gdy omlet z jednej strony “zetnie się” przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Przełóż na talerz.

4

Przygotuj krem, w tym celu do miski daj rozdrobniony biały ser, wydrąż i dodaj awokado, chlust mleka i odżywkę białkową (u mnie smak orzechowy, ale może być dowolna). Zblenduj wszystko razem.

5

Przygotowanym kremem posmaruj omlet i obłóż ulubionymi owocami, u mnie są to owoce jeżynowe (50g).

Uwagi

*odżywkę białkową możesz pominąć, wtedy proponuję Ci do kremu dodać pół dojrzałego banana, łyżkę gorzkiego kakao i cynamon - będzie czekoladowo i równie pysznie 🙂

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Kcal: 460
Białko: 44 g
Tłuszcze: 25 g
Węglowodany: 14 g

Pewnie zainteresują Cię również