Śniadanie

Omlet z musem dyniowo-jabłkowym. Jesień!

Omlet z musem dyniowo jablowym

Jesień! Kiedy za oknem ciemno i szaro lubię zrobić w kuchni coś ekstra, co nie tylko zachęca kolorami, ale też rozgrzewa i sprawia, że dzień zaczyna się naprawdę miło… Omlet to u mnie stały element, ale nigdy nie jest on taki sam – wariacji jak go podać mam mnóstwo! Dziś propozycja sezonowa, bo jak inaczej, czyli z dynią. Taki mus dyniowy polecam przygotować w większej ilości i wykorzystać następnego dnia do owsianki/naleśników/bagietki. Świetnie smakuje też samodzielnie, co jest dość ryzykowne, bo połowę możesz już zjeść prosto z garnka, czekając, aż omlet nabierze rumieńców na patelni 🙂

Zapraszam!

Omlet z musem dyniowo-jabłkowym

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • ksylitol - 5 g
  • sól - szczypta
  • mąka pełnoziarnista - 15 g
  • olej kokosowy - 5g
  • dynia - ok. 200 g
  • jabłko - ok. 100 g
  • imbir świeży - ok. 1 cm
  • cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
  • rodzynki - 10 g
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij do wysokiego naczynia, dodaj odrobinę soli, ubij mikserem, po chwili dodaj ksylitol i ubij ponownie na puszystą masę. Pod koniec dodaj mąkę i wymieszaj. Masę jajeczną przelej na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Przewróć po chwili omlet na drugą stronę.

2

Aby przygotować mus dyniowy, pokrój dynię w kostkę i przełóż do garnka podlewając niewielką ilością wody, posól odrobinę. Gdy dynia będzie miękka dodaj pokrojone w kostkę jabłko i pokrojony kawałek imbiru. Podduś całość jeszcze chwilę, dopraw cynamonem, gałką i kardamonem, możesz dodać również sok z cytryny do smaku. Całość potraktuj blenderem, aby otrzymać konsystencję musu.

3

Omlet przełóż na talerz, na nim podaj mus, posyp rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 390 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 19,8 g
Węglowodany: 37,8 g

 

Pewnie zainteresują Cię również