Śniadanie

Omlet ze szpinakiem

Omlet nigdy się nie nudzi… w wersji ze szpinakiem pojawia się w mojej kuchni bardzo często.
Jeśli unikasz nabiału zastąp ser feta suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem, smak będzie równie dobry 😉

Omlet ze szpinakiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 10 minut

Składniki

  • jajko - 2 szt.
  • masło klarowane - 5 g
  • szpinak baby - 2 duże garście
  • set feta - 30 g
  • szynka - 30 g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Jajka wybij do miski, i rozbełtaj razem ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj pokrojoną szynkę.

2

Szpinak umyj i osusz.

3

Wlej masę jajeczną na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i pozwól, aby jajka "ścięły się" z jednej strony.

4

Na omlecie połóż połowę szpinaku (na całej szerokości), posyp szpinak gałką muszkatołową, po minucie złóż omlet na pół i pozostaw jeszcze na patelni, a na pozostałej części patelni wyłóż drugą połowę szpinaku.

5

Po minucie zsuń omlet na talerz razem ze szpinakiem.

6

Wierzch posyp pokruszoną fetą.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 350 kcal
Białko: 26,6 g
Tłuszcze: 26,4 g
Węglowodany: 1,4 g

Pewnie zainteresują Cię również