Deser/ Śniadanie

Owsianka pieczona z truskawkami i makiem

Niby te same płatki owsiane, a jednak zapieczone całkiem zmieniają swoje oblicze.. Ta owsianka jest jak ciasto na ciepło 🙂 Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, więc wybór na dodatek owocowy był prosty! Zresztą wybór bardzo udany !
Enjoy!

Owsianka pieczona z truskawkami i makiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • płatki owsiane górskie - 100 g
  • jajko - 3 szt.
  • twaróg półtłusty - 100 g
  • erytrol - 40 g
  • truskawki - 150 g
  • mak - 20 g
  • proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 2 krople

Sposób przygotowania

1

Płatki z makiem zalej wrzątkiem - tylko do ich poziomu i pozostaw na ok. 10 minut do napęcznienia.

2

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

3

Rozbij jajka do wysokiego naczynia i ubij je mikserem z dodatkiem szczypty soli.

4

Po 2 minutach dodaj erytrol, aromat, proszek do pieczenia i rozdrobniony twaróg. Ponownie zmiksuj przez chwilę.

5

Masę jajeczną wlej do napęczniałych płatków i wymieszaj dokładnie.

6

Naczynie żaroodporne natłuść (ja użyłam oleju w spray'u 0 kcal), wylej do niego masę.

7

Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.

8

Wstaw do piekarnika i pozostaw na ok. 40-45 minut.

9

Zajadaj np. z ulubioną kawą.

Składniki odżywcze na jedną porcję (1/2 całości):
Energia: 427 kcal
Białko: 27,3 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 37,9 g

Pewnie zainteresują Cię również