2gie śniadanie/ Kolacja

Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami

Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami

Pasta dla wielbicieli dyni! Aromatyczna, słodka, z lekko z pikantnym charakterem…

Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 40

Składniki

  • dynia mała Hokkaido - ok. 1 kg
  • pomidory suszone - 6 szt.
  • cebula - średnia
  • czosnek - 2 ząbki
  • olej rzepakowy - 20 g
  • przyprawy - sól, pieprz ziołowy, kmin rzymski, rozmaryn

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Dynię pokrój w kostkę, ułóż na blasze (rozłóż wcześniej papier do pieczenia), skrop łyżką oliwy i posyp rozmarynem i kminem. Piecz ok 30 min.

3

Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju i przesmaż je na złoty kolor.

4

Upieczoną dynię przełóż do miski, dodaj cebulkę, pomidory suszone pokrojone w kostkę, sól i pieprz ziołowy. Zmiksuj całość, aby uzyskać konsystencję pasty. Dopraw do smaku.

5

Pastę przełóż na chleb, zjedz oczywiście w towarzystwie warzyw (polecam rukolę z pomidorami).

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 145 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany: 14 g

Pewnie zainteresują Cię również