Kolacja/ Śniadanie

Pasta z selera i soczewicy

Pasta do kanapek – nie ma nudy, są warzywa!

Pasta z selera i soczewicy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • seler korzeniowy - 1 duży
  • jabłko - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • soczewica czerwona - 80 g
  • tymianek - ⅓ łyżeczki
  • rozmaryn - ½ łyżeczki
  • kurkuma - ⅓ łyżeczki
  • sól - wedle uznania
  • kmin rzymski - ⅓ łyżeczki
  • pieprz cytrynowy - ⅓ łyżeczki
  • pieprz czarny - szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Seler obierz, pokrój na talarki. Jabłko pokrój na cząstki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop łyżką oleju i posyp rozmarynem i kminem rzymskim. Piecz w piekarniku ok. 40 minut.

3

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojoną cebulę. Przemieszaj, a po kilku minutach podlej wodą. Do cebuli dodaj soczewicę i duś ok. 7 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie płyn. Zawartość patelni przełóż do miski.

4

Umieść w misce również upieczony seler z jabłkiem.

5

Dodaj oliwę z oliwek, sól, wszystkie przyprawy i zblenduj wszystko razem.

6

Pastę przełóż na kanapkę, zjedz w towarzystwie warzyw.

Składniki odżywcze na całą pastę:
Energia: 754 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 44 g
Węglowodany: 63,5 g

Pewnie zainteresują Cię również