2gie śniadanie/ Kolacja/ Lunch

Pasztet pomarańczowy

Wegetariański pasztet – wyrazisty w smaku, o idealnej konsystencji 🙂 Świetna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów!

Pasztet pomarańczowy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 10-12 Czas Przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki

  • marchew - 500 g
  • kasza jaglana - 60 g
  • soczewica czerwona - 180 g
  • ciecierzyca konserwowa - 250 g
  • cebula - 1 szt.
  • olej rzepakowy - 20 g
  • czosnek - ząbek
  • imbir świeży - 3 cm
  • woda - 650 ml
  • jajko - 2 szt.
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • masło orzechowe - 50 g (opcjonalnie)
  • czarnuszka - 10 g

Sposób przygotowania

1

Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulkę, czosnek i imbir, marchewkę pokrojoną w cienkie plastry przesmaż ok. 3 minut.

2

Wlej 1/3 wody i gotuj 15 minut pod przykryciem. Następnie dodaj kaszę jaglaną, suchą soczewicę, sól, pieprz, paprykę i kurkumę. Gotuj ok. 20 minut, aż kasza i soczewica będą miękkie i wchłoną płyn.

3

Dodaj ciecierzycę i masło orzechowe (jeśli używasz) i rozdrobnij na gładką masę za pomocą blendera. Dopraw do smaku. Na końcu dodaj jajka i wymieszaj.

4

Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czarnuszką. Piecz około godziny. Ostudź przed pokrojeniem.

Składniki odżywcze na 100 g pasztetu:
Energia: 95 kcal
Białko: 4,7 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany: 12,2 g

Pewnie zainteresują Cię również